Melinda logo

 

 

Melindan käyttöliittymä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Päivitetty joulukuussa 2021

Katso myös Melindan käyttöliittymän pikaohje

Yleistä

Kuinka saan löytämäni aineiston käsiini? Voiko Melindan kautta lainata?

Melinda on kirjastojen yhteinen viitetietokanta tai metatietovaranto, josta on linkit kirjastojen omiin tietokantoihin. Melindassa ei ole asiakastietoja, joten sieltä ei voi suoraan varata eikä lainata aineistoja.

Finnassa on myös kirjastojen aineistoja. Mikä on Finnan ja Melindan ero?

Finna.fi ja kirjastojen omat Finna-käyttöliittymät ovat ensisijainen paikka tiedonhakuun ja aineiston hankintaan. Ne on tarkoitettu asiakkaiden käyttöön ja niiden kautta aineistoa voi varata. Melinda on lähinnä kirjastoammattilaisten ja aineistojen kuvailijoiden tietovaranto, josta poimitaan tietueita monenlaiseen käyttöön. Melindan julkinen käyttöliittymä on edelleen verkossa myös asiakkaiden nähtävillä ja käytettävissä. Finna sisältää myös arkistojen ja museoiden aineistoja, Melindassa on vain kirjastoaineistojen tietoja.

Hakujen toiminta

Miksi Melindasta puuttuu kokonaan Lopeta istunto -nappula?

Aloita alusta -valinnan kautta pääsee poistamaan välimuistissa olevat hakutiedot. Melindan istunto ei katkea.

Miksi Perushaussa ei ole mahdollisuutta hakea joko tekijän, teoksen nimen tai asiasanan perusteella?

Nämä hakumahdollisuudet löytyvät Monikenttähausta, Tarkennetusta hausta ja Selaus-hausta. Perushausta on tehty mahdollisimman yksinkertainen.

Kuinka haetaan Monikenttähaussa hakutyypillä 'jokin sanoista?

Melindassa tämän voi tehdä kirjoittamalla yhdessä hakusanakentässä olevien sanojen väliin OR.

Miksi Boolen operaattorit AND, OR ja NOT eivät ole näkyvillä Tarkennetussa haussa?

Tarkennetussa haussa on muitakin kuin sanahaku-hakutyyppejä (vasemmalta alkaen hakevat ISBN, ISSN ja luokitushaut), joihin Boolen operaattoreita ei voi soveltaa. Sanahauissa hakukentän sisäisenä oletusoperaattorina on AND, mutta muitakin Boolen operaattoreita voi käyttää hakusanojen välissä: esim. kissat NOT koirat, kissat OR koirat. Operaattorien käyttöön on hakusivulla opaste.

Miten Melindan ISBN-haut toimivat? Voisiko ISBN-haun saada myös Monikenttä-hakusivun hakuehdoksi?

Näillä näkymin Monikenttähaun valikossa pidetään vainasiakkaiden yleisimmin käyttämiä hakutyyppejä. ISBN:llä voi hakea myös Perushaussa, jossa haku onnistuu sekä väliviivoilla että ilman: esim. 978-951-1-23165-3 tai 9789511231653. Tarkennetussa haussa voi hakea myös 13-merkkistä ISBN-tunnusta 10 merkillä tai päinvastoin. Jos Tarkennetun haun ISBN-haussa käyttää katkaisumerkkiä (?), ISBN-tunnus täytyy kirjoittaa ILMAN väliviivoja. ISBN-tunnuksia voi myös selata Selaus-toiminnolla.

Miten voi hakea tietueen ID:llä?

"Ammattikäyttöön" suunnatussa Komentohaku-toiminnossa voi hakea aineistoa monilla eri koodeilla, myös tietueen ID:llä (SYS=). Komentohaku on käytössä vain Melindan suomenkielisessä käyttöliittymässä.

Palautetta

Voit antaa palautetta Melindan käyttöliittymästä ja ilmoittaa mahdollisesti löytämistäsi puutteista palautelomakkeen avulla.